Guard House

Several studies were carried out on the formal exploration of the program of the guard house and storage units. The density of existing trees onsite required the experimentation with prefabricated panels as a material to realize a rather eccentric structure. The initial concept of using the space between the trees to build lead to a design of minimal footprint, furthermore raised above the natural slope thus allowing the existing landscape to flow undisturbed. The polygonal panels’ final shape was determined in accordance to the sun’s path to provide shading only where necessary.


12-02-14-Study Model of the Guard’s House


Shadow Analysis during different times of the day.


Shadow Analysis showing different times during the year


Approaching the Guard House


The Guard House: Perspective rendering showing eco friendly prefab panels.


#theOtherDada #tOD #todPreservedLandscapes #sustainableArchitecture #GARLIChouse #Batroun #biodiversity #underConstruction






About tOD

Active since 2010, the architecture lab theOtherDada defends an alternative position towards the current practice of sustainability through exploration of the context and medium, invoking new relationships between climate, landscape, and inhabitants. Informed by our research into biomimicry, we aim to connect to the natural ecosystems of sites to understand and consequently devise new potential living habitats. theOtherDada works within a collaborative process between architects, scientists, botanists, artists, economists and craftsmen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: